Rogaland trenger 7-13 TWh kraft for å bli et lavutslippssamfunn med ny industri

Rogaland forbruker i dag ca. 24 TWh energi, der halvparten er fossilt. For å dekarbonisere må den fossile energien erstattes med utslippsfri energi. På oppdrag fra Rogaland fylkeskommune har THEMA analysert hvordan Rogaland sitt energisystem kan utvikle seg fremover, samt kartlagt sannsynlige konfliktområder i energiomstillingen.

I dag forbruker Rogaland ca. 24 TWh energi, der halvparten er kraftforbruk. Fylket har et robust kraftoverskudd, i tillegg til infrastruktur for gassdistribusjon som er unikt i norsk kontekst.

For å analysere hvordan Rogaland sitt energisystem kan utvikle seg fremover har THEMA gjennomført en scenarioanalyse med tre ulike scenarioer:

  • Fullelektrifisering: Alt som kan bli elektrifisert blir elektrifisert.
  • Blått hydrogen: Erstatte fossil energi med blått hydrogen der det er mulig.
  • Energieffektivisering: Storstilt satsing på energieffektivisering og andre energibærere som biogass.

I scenarioene blått hydrogen og energieffektivisering trenger Rogaland minst 7 TWh mer kraft for å dekarbonisere og legge til rette for ny industri, i tillegg til behovet for henholdsvis blått hydrogen og biogass.
I et fullelektrifiseringsscenario øker merbehovet for kraft til 13 TWh, som er over dobbelt så mye som dagens kraftforbruk.

Mesteparten av det økte kraftbehovet skyldes etablering av ny industri. I tillegg vil bytte fra fossile kilder i eksisterende sektorer kreve 1,4-2,6 TWh kraft (dette er utenom behovet til Kårstø).

Mesteparten av det økte kraftbehovet skyldes etablering av ny industri. I tillegg vil bytte fra fossile kilder i eksisterende sektorer kreve 1,4-2,6 TWh kraft (dette er utenom behovet til Kårstø).

 

bilde artikkel rogaland

 

Det er ingen scenarioer uten konflikter og det er heller ikke en enkelt teknologi med nok produksjonspotensial og samtidig lavt konfliktpotensial. Arealbruk og bruk av offentlige midler er de største konfliktområdene.

Tiltak Rogaland fylkeskommune kan iverksette inkluderer å sikre samarbeid på tvers av kommuner, gi støtte til biogass og kartlegge grått areal som kan være egnet for kraftproduksjon.

Les hele rapporten Rogaland fylkeskommune sin nettside her.

 

 

 

Relaterte poster

Flere poster
Personvernoversikt

Dette nettstedet bruker infokapsler slik at vi kan gi deg den best mulige brukeropplevelsen. Infokapsler lagres i nettlesren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du returnerer til nettstedet vårt og hjelper oss forstå hvilke deler av nettstedet du finner interessant og nyttig.