Hvordan endret husholdninger og næringsliv strømforbruket sitt i 2021-2023?

Energibruken i husholdninger og tjenesteytende sektor endret seg betydelig i perioden 2021-2023, med en kraftig nedgang i strømbruken fra 2020 til høsten 2023. På oppdrag fra NVE har vi undersøkt nærmere hva som egentlig skjedde i denne perioden, og om endringen er varig.

Rapporten viser at utviklingen i strømbruk i husholdninger ble redusert med 2,2 TWh fra 2020 til 2023. Dette innebærer en temperaturkorrigert reduksjon i husholdningens strømforbruk på ca. 5,5 prosent fra et tidligere snittnivå på rundt 40 TWh (fra 2015-2020). På grunnlag av statistikk over salg og installasjon av varmepumper, solceller og andre bygningstekniske tiltak, anslår vi at rundt én TWh av reduksjonen i husholdningens strømforbruk kan forklares av varige tiltak for energisparing. Den øvrige reduksjonen i strømforbruk kan forklares med atferdsmessige endringer, for eksempel senkning av innetemperatur, som i hovedsak var motivert av høyere strømpriser.

Strømstøtten virker å ha bidratt til å redusere husholdningens sparing, men den motvirket ikke fullstendig insentivene til å redusere strømbruken.

Videre tyder funn fra rapporten på at tjenesteytende sektor ble mer energieffektiv. Samtidig som aktiviteten i sektoren økte, gikk den samlede temperaturkorrigerte strømbruken ned med 1,5 prosent. Utviklingen i markedet for varer og tjenester for energieffektivisering viser også at tjenesteytende sektor brukte mer ressurser på energieffektviseringstiltak, egenproduksjon av strøm og på andre energibærere i 2022 og 2023, enn i tidligere år.

Rapporten er utarbeidet i samarbeid med Respons Analyse. For mer informasjon om rapporten, ta kontakt med Svend Boye.

 

Relaterte poster

Flere poster