I kvotesystemet ser vi lav industriell aktivitet og svak etterspørsel etter strøm i kombinasjon med at auksjonene av CO₂ -kvoter fremskyndes som de viktigstedriverne for dagens lave EUA-priser. En rask reduksjon i kvotetaket, inkludering av maritim- og luftfartssektorene i kvotesystemet, samt slutten på gratis tildelingerav kvoter til industrien, vil imidlertid bidra til at prisene raskt stiger til nivåer over 100 EUR/tonn før 2030. Ved dette prisnivået vil flere renseprosjekter i industrien bli lønnsomme, noe som fører til at veksten i CO₂-prisene vil avtar. På lengre sikt vil karbonprisen avhenge av utviklingen av renseteknologi i industrisektorer som er vanskelig å a karbonisere, utviklingen i kvotetaket etter 2030 og om negative utslipp inkluderes i kvotesystemet.
GO-markedene har prisene falt kraftig de siste månedene fra rekordhøye nivåer sent i 2022 og fortsatt sterke nivåer i 2023. For øyeblikket handles spotkontrakter til under 0,5 EUR/MWh, og framtidsforventningene har blitt mer pessimistiske enn for noen måneder siden. Høy produksjon fra fornybare og kjernefysiske energikilder, samt lav kraftetterspørsel fra industrien, har satt en demper prisforventningene for GO’er. Forsinkelser eller kanselleringer av elektrifiseringsprosjekter, spesielt innen hydrogensektoren, bidrar til denne stemningen. Selv om vi fortsatt tror at prisene vil øke de kommende årene på grunn av innføringen av bærekraftsrapporteringsstandarder for selskaper i EU og selskapenes egne fornybarmålsettinger, påvirkes våre modellresultater sterkt av dagens overskudd i GO-marked. Vedvarende vekst i produksjon fra fornybare kilder vil føre til en kontinuerlig nedgang i verdien av GO-er fra slutten av 2020-tallet, ettersom andelen fornybar energi øker og kraftsektoren dekarboniseres.
Høstutgaven 2024 av THEMA’s Green Values-rapport er nå publisert på THEMA’s abonnementsportal. Rapporten dekker utviklingen i EUs kvotesystem og markedene for opprinnelsesgarantier i detalj. Vi ser på den historiske markedsutviklingen, prisdrivere, kostnadsprognoser og markedseffekter av regulatoriske endringer som nylig er introdusert eller forventes å ha en viktig innvirkning i fremtiden.