Målet med Energi21-strategien er å sikre et mer samordnet og økt engasjement i næringslivet knyttet til forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av klimavennlig energiteknologi. Siden forrige strategi ble lansert i 2018, har tempoet, omfanget og kompleksiteten i energiomstillingen bare økt. I den nye strategien fremhever Energi21 spesielt satsing på integrerte og effektive energisystemer og energimarkeder og regulering som avgjørende for å klare energiomstillingen og sikre at klimavennlige energiteknologier tas i bruk.
Integrerte og effektive energisystemer har stor betydning for fremtidig forsyningssikkerhet. Utfordringen er å integrere ulike klimavennlige energiteknologier på land og til havs, samtidig med en kostnadseffektiv systemomstilling som ivaretar natur- og miljøhensyn.
Effektive energisystemer er nært knyttet til Energimarkeder og regulering, som skal bidra med kunnskap som styrker markedsutviklingen, industrialiseringen og opptak av nye teknologier i samfunnet. Dette området omfatter problemstillinger innen samfunnsvitenskap, markedsdesign, juss og reguleringer.
Strategien peker også på at europeisk samarbeid og utvikling av virkemidler som bidrar til raskere kommersialisering og implementering av klimavennlig teknologi er viktig for
å holde tritt med temposkiftet i energiomstillingen, og for at vi skal nå klimamålene.
Energi21 anbefaler også at forsknings- og innovasjonsinnsatsen økes på seks teknologiområder: Vannkraft, havvind, solenergi, hydrogen, batterier og CO2-håndtering. Rendyrket satsing på teknologiområdene hydrogen, batterier og CO2-håndtering er nytt i årets strategi. Prioriteringene skal bidra til å sikre at forsknings- og innovasjonsinnsatsen styrker og utnytter Norges komparative fortrinn, både når det gjelder etablering av ny grønn industri og videreutvikling av en lønnsom energinæring.
Strategien peker også på en rekke andre områder for å sikre teknologi og kompetanse over hele spekteret av klimavennlige energiteknologier. Områdene inkluderer blant annet klimavennlige energiteknologier til maritim transport og til land- og lufttransport, energieffektiv industri, energieffektive og smarte bygg og byer og bioenergi og biodrivstoff. Økt kompleksitet i energisystemet på grunn av mer fornybar energi, nye energibærere og sterkere integrasjon av systemer og sektorer, gir stor overføringsverdi mellom fagområdene.
Energi21-strategien er Norges nasjonale strategi for forskning, utvikling og kommersialisering av ny klimavennlig energiteknologi. Målet er økt verdiskaping og effektiv ressursutnyttelse i energisektoren gjennom satsing på forskning og innovasjon.
Energi21 er et uavhengig strategiorgan som rapporterer direkte til Olje- og energidepartementet, og som finansieres av departementet og næringslivsaktører. THEMA har det siste året bistått Energi21 i utarbeidelsen av den nye strategien med bred interessentinvolvering. Bortimot 700 aktører fra næringsliv, forskning- og innovasjonsmiljøer og akademia har bidratt med kunnskapsgrunnlag og innspill til strategien.
Den nye strategien ble lansert og overrakt olje- og energiministeren Terje Aasland 30.juni i forbindelse med åpningen av et nytt testsenter for hydrogenteknologi, Hynor 2.0, ved IFE.