This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Markedet for opprinnelsesgarantier gir tilleggsverdi på bærekraftig energibruk og er en ekstra inntektskilde for produsenter av fornybar kraft og den foretrukne måte av EU Kommisjonen for å dokumentere fornybart energiforbruk.
Salg av opprinnelsesgarantier gir merverdi for fornybar kraftproduksjon
En opprinnelsesgaranti er et sertifikat som viser hvor og når en enhet kraft (MWh) er produsert. Alle produsenter har krav på å få utstedt sertifikater for sin kraftproduksjon. Opprinnelsesgarantiene kan selges til kraftleverandører eller sluttforbrukere. Kraftleverandører som hevder at de leverer fornybar kraft, må dokumentere dette gjennom kjøp av opprinnelsesgarantier.
Markedet for opprinnelsesgarantier påvirker lønnsomheten av fornybar kraftproduksjon, det samspiller med statlige støtteordninger for fornybar kraftproduksjon og påvirker dermed også utviklingen i kraftmarkedet. Forståelse av markedet for opprinnelsesgarantier er derfor viktig i analyser av investeringer i ny fornybar kraftproduksjon og for analyser av utviklingen i kraftmarkedet.
Vi følger utviklingen i markedet for opprinnelsesgarantier og leverer analyser av tilbudet og etterspørselen etter garantier. Markedsanalyse og prisprognose for utviklingen i markedet for opprinnelsesgarantier inngår også i vår rapport om Grønne verdier.
Se også Grønne markeder.
I Norge er opprinnelsesgarantier omstridt
Ordningen med opprinnelsesgarantier har tjent små og store norske kraftprodusenter godt, men den er også omstridt. Samtidig som norske fornybarprodusenter tjener på salg av opprinnelsesgarantier til forbrukere, i hovedsak i andre land, henviser norsk industri til at norsk kraftproduksjon er basert på vannkraftproduksjon for å dokumentere fornybarhet og tilhørende lavt klimafotavtrykk.
På sikt kan et slikt dobbelttelling av fornybaregenskapene fra norsk kraftproduksjon bli vanskelig, og norske myndigheter kan bli tvunget til å velge mellom interessene til norske kraftprodusenter og norsk industri.