This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Lønnsomheten av og rollen til fjernvarme i energisystemet henger tett sammen med utviklingen i kraftmarkedet, kostnadene for ny produksjon og nett, og verdien av fleksibilitet i energisystemet.
Varmebehovet kan dekkes av flere energiløsninger, hvorav fjernvarme er ett av alternativene til elektrisitet. Fjernvarme kan derfor avlaste energisystemet ved å levere energi til rom- og vannoppvarming, ved å redusere effektbehovet og dermed også behovet for nettkapasitet på de kaldeste dagene når etterspørselen etter varme er høyest. Fjernvarme kan produseres på flere måter og har ofte et fleksibelt produksjonsapparat, noe som kan bidra til bedre utnyttelse og kostnadseffektivitet i energisystemet.
Effektiv utvikling og utnyttelse av fjernvarme krever effektive reguleringer
På samme måte som elektrisitetsforsyning, er kostnadene for fjernvarme preget av store infrastrukturinvesteringer. Skal fjernvarme være et kostnadseffektivt alternativ til elektrisitet eller lokale varmeløsninger, fordrer det et system- og områdeperspektiv på utbyggingen slik at fjernvarme kan etableres i tilstrekkelig skala. Utfordringen er å utforme reguleringer som både tar hensyn til systemperspektivet på nytte og kostnader og til rettferdig fordeling av kostnadene mellom fjernvarmekundene. Blant annet derfor er fjernvarme underlagt konsesjonsbehandling, og regulert gjennom tilknytningsplikt og prisregulering.
Det grønne skiftet endrer verdien av fjernvarme i energisystemet
Det grønne skiftet, med sterkt økende kraftetterspørsel og kostnadsutviklingen for lokale varmeløsninger, påvirker fjernvarmens rolle i energisystemet. På den ene siden kan økt bruk av fjernvarme bidra til å gi plass til flere kunder i nettet. På den andre siden kan utbredelse av lokale løsninger, som varmepumper og solanlegg, være billigere for enkeltkunder, men samtidig undergrave den samlede verdien av fjernvarme og gi høyere totalkostnader i energisystemet.
Med et energisystem i endring vil derfor stadig være spørsmål knyttet til reguleringen av fjernvarmen, fjernvarmeselskapenes incentiver til å levere fleksibilitet og om kundeperspektivet er tilstrekkelig ivaretatt. Disse spørsmålene krever en helhetlig samfunnsøkonomisk tilnærming og dybdeinnsikt i egenskapene til ulike energiløsninger.
Rammebetingelser for avfallssektoren og CO2-utslipp er viktig for økonomien i fjernvarmen
Fjernvarmeproduksjon er i betydelig utstrekning basert på avfallsforbrenning og medfører utslipp av både fossil og biogen CO2. Utslippskutt fra avfallsforbrenning henger derfor tett sammen med fjernvarmeproduksjon, og karbonfangst fra avfallsforbrenning ses som nødvendig for at klimamålene skal nås.
Mange fjernvarmeselskaper har derfor planer om karbonfangst og -bruk. Dette er også et område der det er jobbes med utvikling av virkemidler og rammevilkår, både på EU-nivå og nasjonalt, og der det er behov for å se de ulike delene av energisystemet og klimapolitikken i sammenheng. Karbonfangst og -lagring er på samme måte som fjernvarme og elektrisitet, systemer som avhenger av effektiv utbygging og drift av infrastruktur.