Tyskland med CCfD-auksjon for å støtte utslippskutt i industrien

Tyskland innførte differansekontrakter for CO2 (CCfD) i juni 2023. Den første auksjonen ble endelig lansert i mars. Støtteprogrammet kompenserer merkostnader, både i investeringer og drift, knyttet til utslippskutt ï en periode på 15 år. Vi bistår bedrifter med å forstå regelverket og beregne støttebeløp.

Tyskland med CCfD-auksjon for å støtte utslippskutt i industrien

Tysk industri står for 20 % av landets CO2-utslipp. Disse utslippene må fjernes for å oppnå mål om klimanøytralitet innen 2045.

Men fremgangen går sakte og er dyr. Derfor introduserte den tyske regjeringen i juni 2023 en støtteordning for utslippsintensiv industri som bytter til ny, klimanøytral produksjonsteknologi.

Myndighetene vil fordele støtten gjennom offentlige auksjoner av differansekontrakter (aka Contracts for Difference eller CCfD).

Tildeling av differansekontrakter gjennom auksjoner

Differansekontraktene spesifiserer en kontraktspris (strike price) som reflekterer merkostnadene ved dekarbonisering sammenlignet med eksisterende, konvensjonell løsning uttrykt i euro per redusert tonn CO2. Kontraktsprisen justeres hvert år for å fange endringer i det relative kostnadsforholdet mellom ny og gammel teknologi, f.eks. pga. fallende hydrogen- og gasspriser. Departementet kaller dette en «dynamisk kontraktspris».

Den faktiske utbetalingen kommer an på forskjellen mellom kontraktsprisen og utviklingen i kvoteprisen (referansepris). Dersom kvoteprisen blir høyere enn kontraktsprisen, må selskapene betale det overskytende tilbake til myndighetene.

Vi bistår selskaper med utforming av bud i CCfD-auksjoner

Det er selskapenes bud som avgjør støttenivået og sjansen for å vinne i auksjonen. Selskapene må utforme bud som reflekterer den CO2-prisen som gjør det lønnsomt å investere i det klimanøytrale alternativet.

Med vår ekspertise innen kraft- og CO2-prisprognoser bistår vi selskaper med å utvikle bud i CCfD-auksjoner. Vi er eksperter på både regulatoriske vurderinger og kvantitative analyser og kan:

  • Beregne forventede utbetalinger fra CCfD-ordningen – gitt det enkelte anleggs teknologi og utslippsmengde, basert på våre prisprognoser for CO2, hydrogen, elektrisitet og andre varer – ved å bruke vårt CCfD-beregningsverktøy
  • Sørge for at beregningen er i tråd med myndighetenes forskrifter
  • Gjøre risiko- og sensitivitetsanalyser med forskjellige prisbaner: basert på standard THEMA-scenarier eller kundens egne input-parametre
  • Bistå med å finne den optimale tilbudprisen for anlegget i CCfD-auksjonen

Formål med og omfang av den tyske ordningen

Hovedmålene for CCfD-ordningen er å:

  1. redusere årlige utslipp med 20 millioner tonn CO2,
  2. øke hydrogenproduksjonen i Tyskland og
  3. gi oppstartskapital for finansiering av det grønne skiftet og kick-starte grønne markeder

Den første auksjonen ble lansert tidlig i mars 2024 og vil fordele fire milliarder euro fra det tyske Klima- og omstillingsfondet. Neste auksjon skal etter planen finne sted høsten 2024.

Kontraktene dekker en periode på 15 år og er begrenset til én milliard euro per prosjekt. Kun selskaper som omfattes av EUs kvotehandelsordning (ETS1) kan delta. Kravet er at den nye teknologien må redusere CO2-utslippene med 90 % sammenlignet med de relevante konvensjonelle produksjonsmidlene.

CCfD Slide1 002 1024x576 1

 

 

CCfD Slide2 002 1024x576 1

Relaterte poster

Flere poster