Dette er noen av hovedkonklusjonene i det nylig publiserte Fornybarometeret 2021, som THEMA har utarbeidet i samarbeid med Zynk og Trigger, på oppdrag fra Energi Norge. Fornybarometeret viser nå at Norge for første gang dekker over mesteparten av energiforbruket med fornybar energi, der 50.5% av energiforbruket vårt er fornybart.
Den norske fornybarandelen har økt fra 47 % i 2010 til 50.5 % i 2019. Bare Sverige og Island har høyere fornybarandel i verden. Konklusjonen er basert på statistikk fra SSB, som utgis med to års forsinkelse. Et mulig tiltak for å øke fornybarandelen ytterligere er elektrifisering av sokkelen. Olje- og gass-sektoren har en fornybarandel på 12 % og benytter mye naturgass for å forsyne store plattformer med energi. Elektrifisering av olje- og gassproduksjon bidrar også til reduserte klimagassutslipp. Med en fornybarandel på 15 % har også transportsektoren et stort behov for fornybare løsninger for transport på vei, sjø og i luften.
Fornybarometeret anslår at verdiskapingen kan øke ytterligere framover, med opp mot 48 milliarder kroner de neste 20 årene. Anslaget baserer seg på NVEs antakelser om utbyggingen av 24–38 TWh vann- og vindkraft, noe som kan gi 40–55.000 nye årsverk og dermed 35–48 milliarder i verdiskaping. Allerede i dag er mer enn 30.000 personer direkte og indirekte sysselsatte i fornybarnæringen, med en verdiskaping per sysselsatt på mer enn 4,9 millioner kroner i 2019. Fornybarnæringen er med dette den hovednæringen i norsk fastlandsøkonomi som har høyest verdiskaping per ansatt.
Et velfungerende strømnett er en forutsetning for fortsatte investeringer i fornybarsektoren. Med stadig flere elbiler, ferger på landstrøm og andre former for elektrifisering blir strømforbruket både høyere, og mer varierende. Dette krever at strømnettet oppgraderes og at det kommer inn nye løsninger som sørger for mer fleksibilitet i strømforsyningen. Med smartere og mer fleksibel infrastruktur, kan varierende forbruk balanseres til tross for mer varierende produksjon. Batterier, hydrogen og fleksible tilknytningsavtaler er eksempler på løsninger som kan gi et mer fleksibelt kraftsystem i årene som kommer.
Fornybarometeret presenterer status for norsk fornybarnæring og har som mål å illustrere fornybarnæringens betydning for det norske samfunnet. Barometeret presenterer fornybarandeler for norske næringer og husholdninger, samt en oversikt over ringvirkninger fra fornybarnæringen. Resultatene oppdateres to ganger i året.