Statnetts kostnader som systemansvarlig bør reguleres strengere
Statnett har svakere incentiver til å holde kostnadene nede for sin rolle som systemansvarlig enn for rollen som netteier. Dette kan føre til unødig høye kostnader og påvirke hvilke løsninger Statnett velger for å oppfylle sine ansvarsområder.
Uten kompensasjon kan fjernvarmeselskapene tape milliarder på Norgespris
Uten kompensasjon for tapte inntekter vil Norgespris koste fjernvarmebransjen milliarder. Regjeringen sier at det vil være viktig med en ordning som sikrer fortsatt utvikling av samfunnsøkonomisk lønnsom fjernvarme, samtidig som husholdninger med fjernvarme skal likebehandles med husholdninger som bruker strøm.
Hvordan bør effektive differansekontrakter utformes?
Differansekontrakter (CfD) kan være et effektivt virkemiddel for å gi støtte og risikoavlastning til ny kraftproduksjon. Men kontraktene kan utformes og tildeles på mange måter. Blant annet om kontraktene skal finansielle eller basert på fysisk produksjon. Vi har vurdert hvordan differansekontrakter kan utformes i Sverige.
Ny rapport: Kraftløft nødvendig for fremtidig verdiskaping i Nord-Norge
For å møte forventet forbruksvekst, redusere fossil energibruk og skape nye arbeidsplasser trenger Hålogaland, Lofoten og Vesterålen ny kraftproduksjon. Vindkraft fremstår som en robust løsning for å svare ut regionens behov, men det vil være viktig å balansere de teknologiske mulighetene med lokale behov og samfunnshensyn.
Trusselbildet for norsk kraftforsyning blir stadig mer komplekst
En pålitelig kraftforsyning er avgjørende for samfunnet og et attraktivt mål for aktører og fremmede makter. Det forventes at trusselen fra Russland og Kina vil øke de nærmeste årene gjennom et omfattende spekter av virkemidler. Dette innebærer at også norsk kraftforsyning må være forberedt på et mer komplekst trusselbilde.
Kostnadene ved kvartersmåling for lavspentkunder trolig større enn nytten
Når handelsperioden i kraftmarkedet endres til 15 minutter, kan det også være aktuelt å innføre kvartersmåling for alle forbrukere for å stimuere til tilpasning av forbruket innad i timen. Nytten av slik tilpasning må imidlertid veies opp mot kostnadene ved innføring av kvartersmåling i lavspentnettet.
Usikre inntekter til kommuner ved investeringer i pumpekraft og effekt
Framtidens kraftsystem trenger at vannkraftprodusenter investerer i effektutvidelser og etablerer pumpekraft. De lokale ordningene i dagens skattesystem gir lite kompensasjon for dette. Endringer bør vurderes for å ivareta lokal aksept.
Hvordan endret husholdninger og næringsliv strømforbruket sitt i 2021-2023?
Energibruken i husholdninger og tjenesteytende sektor endret seg betydelig i perioden 2021-2023, med en kraftig nedgang i strømbruken fra 2020 til høsten 2023. På oppdrag fra NVE har vi undersøkt nærmere hva som egentlig skjedde i denne perioden, og om endringen er varig.
Lav etterspørsel og sterk fornybarvekst påvirker karbon- og GO-markedene…
...spesielt på kort sikt. I THEMAS Green Values-rapport diskuteres kortsiktige trender, men hovedfokuset ligger på den langsiktige utviklingen. Våre analyser viser en sterk prisvekst for CO₂ og en fallende pristrend for GO’er, etter en kortvarig oppgang fra dagens lave prisnivåer.
Vi anbefaler mindre justeringer av RMEs referanserente for nettselskaper
RMEs modell for referanserenten for nettselskapenes inntektsrammer har i hovedsak ligget fast siden 2013, med noen justeringer fra 2019. I en ny rapport vurderer vi at modellen har fungert godt, men foreslår noen forbedringer. Justeringene vil gi noe lavere referanserente på kort sikt.
Statnett foreslår at TSO EPAD-auksjoner gjøres permanent
Statnett har på oppdrag fra RME utredet tiltak som støtter markedene for langsiktig krafthandel. Konklusjonen er at dersom TSO-ene skal ha en rolle knyttet til prissikring, bør EPAD-auksjonene fortsette etter pilotperioden. Det kan bidra til at markedsaktørene har tilgang til mer likvide og konkurransedyktige terminmarkeder.
Rogaland trenger 7-13 TWh kraft for å bli et lavutslippssamfunn med
Rogaland forbruker i dag ca. 24 TWh energi, der halvparten er fossilt. For å dekarbonisere må den fossile energien erstattes med utslippsfri energi. På oppdrag fra Rogaland fylkeskommune har THEMA analysert hvordan Rogaland sitt energisystem kan utvikle seg fremover, samt kartlagt sannsynlige konfliktområder i energiomstillingen.
Markedsrapport Strøm: Sterk vekst for solceller i Norden
Interessen for solceller vokser og konkurransen om å levere solrelaterte produkter og tjenester øker. Blant annet kommer nye tilknyttede batterilagringsløsninger på markedet. Markedsrapporten inneholder også en ny oversikt over nordiske datahubs, som bidrar til konkurranse og innovasjon i sluttbrukermarkedet.
Hvilken betydning har dagens ENOVA-støtteordninger for hydrogeninvesteringer?
Er dagens støtteordninger for hydrogen tilstrekkelige til å utløse investeringer? Våre analyser tyder på at dagens støtteordninger kan være nok til lønnsom omstilling innen maritim transport og tungtransport, gitt moderat til lave kraftpriser fremover. For industri vil omstilling til hydrogen være kommersielt mer krevende.
Kan ulik implementering av nettverkskoder påvirke markedet?
Nettverkskoder skulle harmonisere markedsregelverket i EUs indre kraftmarked. Regelverket gir likevel rom for ulik implementering av noen elementer. Som del av forskningsprosjektet INC, har vi analysert hvordan ulik implementering av flytbasert markedskobling og tolkning av 70%-regelen kan påvirke markedsløsningen.
Måling av tidsbruk og omdømme skal motivere til raskere nettilknytninger
Lange ledetider for nettilknytning er en barriere for energiomstilling i mange regioner. Spørsmålet er om nettreguleringen kan endres for å korte ned ledetidene. Samlet sett vurderer vi at incentivmekanismer knyttet til tidsbruk og omdømmemålinger er de mest aktuelle å arbeide videre med for RME.
Ny utvikling for PPAer i Tyskland: Markedet modnes mens prisene synker
En ny rapport fra det tyske energibyrået DENA, viser at PPA-volumet i Tyskland økte kraftig i 2023.
Mangel på fornybar energi begrenser grønn næringsutvikling i Viken-regionen
«Nettet er fullt», hører man stadig oftere, men hva betyr det for grønn næringsutvikling? THEMA har kartlagt tilgangen på fornybar energi for et utvalg næringsområder i Buskerud, Østfold og Akershus. For brorparten av områdene ser vi at det ikke er mulig å tilknytte næring med større forbruk før strømnettet forsterkes.
Energidepartementet og RME med tiltak for bedre prissikring
Mulighetene for prissikring har ikke vært tilstrekkelig i de norske budområdene på grunn av lav likviditet i det finansielle markedet. At Statnett auksjonerer EPAD-kontrakter vil bidra, men flere tiltak bør vurderes samtidig.
Nye EU-regler: Hvordan regulere hydrogennettverk
Hydrogen forventes å spille en avgjørende rolle for å avkarbonisere energisystemet. Ny EU-regulering etablerer regler for sertifisering av framtidige hydrogennettverk. Vi har vurdert hva det betyr og sett på ulike måter å organisere slike HNOer på, i en rapport for Energimarknadsinspektionen i Sverige.
Norske kommuner og fylker hadde 25 milliarder i kraftinntekter i 2022
Norske kommuner og fylker har betydelig eierskap i kraftsektoren og mottar en rekke andre inntekter for å være vertskap for kraftanlegg. Med rekordhøye kraftpriser har inntektene nådd nye høyder, og i 2022 har vi estimert at kommunene og fylkene tjente nærmere 25 milliarder på kraftsektoren.
Kraftløftet: LO og NHO med tiltak for mer kraft over hele
Det grønne skiftet øker etterspørselen etter kraft til elektrifisering og grønn industri. Men omstillingen begrenses av tilgang på kraft og nett. Norge har forutsetningene for å lykkes, men vi er i ferd med å havne bakpå. Kraftløftet presenterer 11 regionale tiltaksrapporter for å sikre nok kraft og nett i tide.
Lansering av «Energinasjonen etter energikrisen»
Hva møter energinasjonen Norge etter energikrisen i Europa? Hva betyr en ny geopolitisk virkelighet for utvikling av norske energiressurser og norsk industri? I dag presenterte vi resultatene av arbeidet i «Energinasjonen etter energikrisen», som er et felles prosjekt mellom ni norske energi- og industriaktører, samt LO og NHO.
Odal Vindkraftverk gir ringvirkninger for næringslivet i vertskommunen
Odal Vindkraftverk i Nord-Odal ble offisielt åpnet av energiministeren i juni 2023. Et viktig spørsmål angående vindkraft handler om hvordan denne typen prosjekter bidrar til lokalsamfunnet. Vi har gjort en analyse som viser at en stor andel av den økonomiske aktiviteten tilfalt lokalt og regionalt næringsliv.
THEMA report on GO market for Sino-German Energy Partnership now available
For the German Agency for International Cooperation (GIZ) and its Chinese partners, THEMA analysed the European GO market. Our analysis zeros in on regulatory and historical market developments, providing key insights to inform the evolving Chinese scheme, where RES certificates play an increasingly important role.
Samfunns- og bedriftsøkonomisk lønnsomme havvindløsninger
Norge står overfor en periode med sterk vekst i kraftetterspørselen. For å møte etterspørselsveksten er det nødvendig med store investeringer i ny produksjonskapasitet. Havvind vil være en nøkkelteknologi. Det er derfor nødvendig å finne løsninger som gir en fornuftig utbygging av havvind som over tid kan bli lønnsom.
German bidding zone split: Learning from the experience of the Nordics
Bidding zones have supported efficient plant scheduling in the Nordics but less obvious benefits in terms of long-term investment planning. However, extrapolating from these experiences to Germany should be done with care given important differences between the historic Nordic power system and the future German one.
THEMAs Technologies for the Energy Transition – Trends & Insights
Technology Outlook fikk et helt nytt design og er nå publisert under navnet Technologies for the Energy Transition - Trends & Insights. Både data og den skriftlige rapporten er tilgjengelig via vår nettportal.
Nordeuropeisk dypdykk – ny rapport om sluttbrukermarkedet for strøm ute!
I Itera og THEMAs nye utgave av Markedsrapport Strøm sammenligner vi sluttbrukermarkedet for strøm i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Blant funnene våre ser vi et stort økonomisk potensial ved å bruke generativ AI i sluttbrukermarkedet.
«Balansekunst» – hvordan sikre stabile og konkurransedyktige strømpriser?
Strømprisutvalgets rapport «Balansekunst» ble overlevert 12. oktober. Rapporten gjennomgår dagens organisering av engros- og sluttbrukermarkedet for strøm, drivere av betydning for den fremtidige utviklingen av markedene, samt analyse av 50 tiltak som kan bidra til mer stabile, forutsigbare og konkurransedyktige priser.
Statnett ønsker å forbedre regional nettplanlegging
Statnett har utarbeidet ti områdeplaner, som de bruker for å drive en helhetlig og forutsigbar nettutvikling. Nå utvikler de den samfunnsøkonomisk analysen brukt i planene. THEMA har bidratt til dette arbeidet.
Enovas elvarebilstøtte har bidratt til modning av markedet
Markedet for elvarebiler har modnet betraktelig de siste fire årene. Utviklingen kan imidlertid ikke tilskrives Enovas satsing alene. Summen av virkemidler, som reduserte bompengesatser, avgiftsfritak og utbygging av ladeinfrastruktur, og introduksjon av nye og bedre modeller er også viktige forklaringsfaktorer.
Klimaveikart: Nye statlige virkemidler trengs for å nå målene
Norske bransjer mener de kan redusere klimagassutslippene betydelig innen 2030 og ber om nye statlige virkemidler for å realisere de aktuelle tiltakene. Ressurser som kraft, biomasse, areal og kompetanse er avgjørende, men hvor mye som trengs av disse ressursene blir i liten grad analysert i veikartene.
The security of German power supplies is largely guaranteed
A THEMA study has shown that the German power system is resilient even with significant capacity outages and low renewable generation.
Sjette utgave av Markedsrapport Strøm: Veiskille for strøm- og tjenestesalg
Det siste året har vi sett at den spissede konkurransesituasjonen for strømsalgselskapene fortsetter med økende kostnadspress, regulatorisk usikkerhet og høy konkurranseaktivitet. Erfaringene fra det siste året understreker kompleksiteten knyttet til strømsalg og behovet for god risikostyring.
Kan industrien del-elektrifiseres selv i områder uten ledig nettkapasitet?
I Nedre Glomma står dekarbonisering og etablering av ny næring på vent på grunn av manglende nettkapasitet i Elvia og Statnett sine nett. Det tar mange år å etablere ny nettkapasitet. Spørsmålet i denne analysen er derfor: finnes det muligheter til å koble flere kunder til nettet raskere dersom forbruket deres er fleksibelt?
Sikring av kraftprisrisiko via børs står ovenfor flere utfordringer
Vår analyse av det norske markedet for kraftprissikring viser en tilsynelatende reduksjon i prissikringsaktiviteten på børs, og økt avhengighet av fysiske leveringsavtaler. Disse endringen reflekterer blant annet endringer i skattesystemet, lav likviditet i det finansielle markedet og høyere krav til sikkerhetsstillelse på børs.
Reduserer elektrifisering av sokkelen globale klimautslipp?
Uten elektrifisering i olje- og gassektoren blir det vanskeligere og dyrere å nå norske klimamål. Spørsmålet er om effekten nulles ut via økte utslipp andre steder. Vår analyse av de varige markedsvirkningene, viser at elektrifisering av norske olje- og gassinstallasjoner reduserer norske, europeiske og globale klimagassutslipp.
Nasjonal energidataplattform vil gi Luxembourg flere fordeler
Luxembourg skal introdusere en nasjonal energidataplattform for markedene for salg av strøm og gass. THEMA har analysert mulige fordeler av en slik plattform og funnet to hovedområder: forbedret datakvalitet og mer effektive utvekslingsprosesser mellom aktører. Disse forbedringene vil på sikt også gi flere indirekte gevinster.
Hvordan fikse det norske markedet for fastprisavtaler
Fastprisavtaler for husholdninger og småbedrifter har forsvunnet fra markedet mange steder i Norge. I et nylig prosjekt for Olje- og energidepartementet har vi sett både på utfordringene markedet står overfor og hvordan de kan løses.
THEMA og Itera har nå lansert femte utgave av Markedsrapport Strøm
Høye strømpriser og økende fokus på forbrukerfleksibilitet stiller nye krav til strømselskapene. I rapporten er vi tydelige på at strømkrisen skaper nye muligheter for strømselskapene. Fremtidens vinnere gjør de riktige strategiske valgene nå.
70%-regelen bommer på langsiktig økning i handelskapasitet over sonegrenser
THEMA har undersøkt detaljene om hvordan minimumshandelskapasiteten fastsatt i europeisk lovgivning måles og overvåkes. Arbeidet beskriver både viktige forskjeller i landenes tilnærminger og en grunnleggende svakhet i dagens reguleringsordninger.
Energisystemer og -markeder løftes fram i ny Energi21-strategi
Energi21-strategien legger føringer for den nasjonale FoUI-innsatsen innenfor klimavennlige energiteknologier de neste årene. Strategien fremhever og øker satsingen på Integrerte og effektive energisystemer og energimarkeder og regulering. En mer rendyrket satsing på hydrogen, batterier og CO2-håndtering er også nytt.
Hvordan kan man måle nyttevirkninger av smarte strømmålere (AMS)?
Installasjonen av smarte strømmålere (AMS) er forventet å gi nettkundene lavere nettleie over tid. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) ønsker å få en bedre oversikt over gevinstene ved AMS, samt å tilrettelegge for at nettselskapene skal kunne lære av hverandre hvilke nyttevirkninger som kan oppnås.
Norske vannkraftverk utnytter sin reguleringsevne godt
Norske vannkraftverk har god reguleringsevne. Omstillingen av energisystemet, til mer variabel kraftproduksjon, gjør denne reguleringsevnen stadig viktigere. Spørsmålet er om vannkraftprodusentene utnytter reguleringsevnen godt nok. Det har vi undersøkt nærmere i samarbeid med vannkraftingeniør Brian Glover.
Grønt eller blått hydrogen: Hva betyr det for kraftmarkedet?
Oppskaleringen av grønt hydrogen kan bli begrenset av tilgangen på fornybar kraftproduksjon. Blått hydrogen basert på naturgass og CCS kan derfor bli viktig for å akselerere hydrogenøkonomien. Fordelingen mellom blått og grønt hydrogen påvirker imidlertid også både priser og fleksibilitet i kraftmarkedet.
Europa trenger 2 000 milliarder euro for å lykkes med energiomstillingen
Dekarboniseringen av energiforsyningen i Europa krever enorme investeringer. I vår nye Technology Outlook ser vi på hvilke teknologier som vil være viktige i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Vi analyserer også hva kostnadsdriverne er og stiller spørsmål ved om de historiske kostnadsreduksjonene vil fortsette?
Vi anbefaler justeringer i nettselskapenes leveringsplikt
Lokale forsyningsløsninger blir stadig bedre og lettere tilgjengelig og kan være gode alternativer når nettilknytning er uforholdsmessig dyrt. Med dette som utgangspunkt har vi har vurdert justeringer i unntaksregelverket for nettselskapenes leveringsplikt på oppdrag for RME. Rapporten er nå sendt på høring.
Det er behov for bedre driftskoordinering i kraftsystemet
Nettselskapene opplever i dag utfordringer knyttet til hvordan driften av nettet koordineres med Statnett. En organisering av driftskoordineringen der de regionale nettselskapene tar en mer aktiv rolle kan bidra til å unngå høye kostnader og gi bedre kapasitetsutnyttelse av nettet.
Vindkraften reduserte fjorårets strømregning med mellom 2000 og 4500 kroner
Vi har hatt en betydelig økning i vindkraftproduksjonen i Norge de siste årene. I dag utgjør vindkraftproduksjonen om lag 15 TWh i et normalt år, tilsvarende 11 prosent av Norges kraftforbruk. Vindkraftutbyggingen har gjennom å øke tilbudet av kraft bidratt til å redusere kraftprisene i Norge.
Tilgang til markedssensitiv informasjon krever økt bevissthet
For å kunne ta en mer aktiv rolle i nettdriften har mange nettselskaper behov for informasjon som kan være markedssensitiv. Dersom nettselskapene skal få rett til tilgang til markedssensitiv informasjon, anbefaler THEMA og Devoteam å innføre ulike krav som sikrer at tilliten til kraftsystemet opprettholdes.
Kostnaden for fossilfritt lade- og fyllenettverk tilsvarer 40 km motorvei
For å sikre overgangen til nye energikilder og redusere utslippene fra tungtransporten, må et nettverk av lade- og fyllestasjoner på plass. THEMA har på vegne av Grønt Landtransportprogram estimert kostnadene for et slikt nettverk til 8-13 milliarder NOK. Vi ser også at overgangen vil ta tid og at arbeidet bør starte nå.
Evaluering av markedsstabilitetsreserven i ETS styrker trolig mekanismen
Resultatet av den pågående revisjonen av markedsstabilitetsreserven (MSR) vil påvirke balansen i kvotemarkedet for CO2-utslipp (EU ETS) betydelig. En scenario-basert analyse viser bl.a. at enda lavere terskelverdier enn det kommisjonen foreslår, vil støtte både markedsstabiliteten og miljøintegriteten til kvotemarkedet.
Kan klimagassutslippene i Rogaland reduseres med 50% innen 2030?
Norge skal redusere klimagassutslippene med 50-55 prosent innen 2030. Skal målet nås, må det iverksettes virksomme tiltak i alle sektorer over hele landet. I Rogaland er utslippene på vei ned, men med gjeldende takt vil utslippene kuttes med mindre enn 15 prosent innen 2030. Hva skal til for å komme opp imot det nasjonale målet?
Omverdensanalyse peker på batteri- og hydrogenmuligheter i energinæringen
Energi21 reviderer nå sin strategi for forskningsinnsats innenfor klimavennlig energiteknologi. I forkant av prosessen har vi analysert hvordan viktige utviklingstrekk i energisystemet påvirker strategiens satsingsområder. Spesielt for batterier og hydrogen ser vi et taktskifte både i teknologi- og markedsutviklingen.
Ambisjonen om en stor norsk havvindindustri kan gi over 50 000 arbeidsplasser
Visjon 50 GW i 2050 beskriver hvordan en industriell havvindsatsing kan gi sysselsetting- og verdiskapingseffekter for Norge i utbygging og drift av havvind i Nordsjøen fram mot 2050. Analysen viser potensial for betydelige markedsandeler for norske leverandører i framtiden – både lokalt og internasjonalt.
Verdifull fleksibilitet kan gå tapt pga ny regulering av varmtvannsberedere
Behovet for fleksibelt forbruk i kraftsystemet øker. Elektriske varmtvannsberedere kan bidra med slik fleksibilitet. Endringer i Økodesign-direktivet truer imidlertid med å forby noen vanlige typer elektriske varmtvannsberedere. Vi har anslått verdien av denne fleksibiliteten for forbruker, nettselskap og systemoperatør.
Norske aktører godt posisjonert for både flytende og bunnfast havvind
Norske leverandører har et godt utgangspunkt for å ta markedsandeler innen havvind. Vi har estimert verdiskapingspotensialet for norske selskaper til opptil 12.9 mrd. Euro. Rapporten er en del av grunnlaget for Energiressursmeldingen som ble framlagt 11. juni 2021.
Energiressursmeldingen: Hva koster det å bygge ut nett til havvind?
Norge har store vindkraftressurser til havs. Hvordan kan vi utnytte havvind best mulig? Spørsmålet er uløselig knyttet til hvordan vi bygger ut kraftnettet til havs. Som del av grunnlaget for energiressursmeldingen har vi utredet kostnadene for et nett til havvind, inkludert teknologivalg og ulike utforminger av havnettet.
Europas beste kraftsystem kan gi varige konkurransefordeler for Norge
Det norske kraftsystemet gir et unikt utgangspunkt for å bygge grønn industri og fullelektrifisere landet. Omleggingen av kraftsystemene i EU innebærer omfattende systemkostnader. Vi har ikke de samme utfordringene i vårt vannkraftbaserte system. Men skal vi lykkes, må vi rigge systemet for vekst og fortsatt lave systemkostnader.
Planlagt datasenter på Jæren kan bli blant verdens mest klimavennlige
Det planlagte datasenteret på Jæren kan bli et av verdens mest energieffektive. Senterets beliggenhet, teknologivalg og mulighet for utnyttelse av overskuddsvarme i ny lønnsom næringsvirksomhet kan gi store CO2-kutt. Prosjektet vil være en nasjonal innovasjon og samtidig gi vesentlige sysselsettingseffekter i regionen.
THEMA-analyse del av grunnlaget for hybridprosjekter i EUs havvindstrategi
Europakommisjonen havvind strategi innebærer en 25-dobling av EUs havvindkapasiteten til 300 GW i 2050 og utbygging av hybridprosjekter som kombinerer kraftproduksjon med utenlandskabler. For å nå ambisjonene, må markedsdesignet justeres. Kommisjonen ba THEMA vurdere aktuelle løsninger
Reguleringsmyndigheten for energi foreslår endringer for å styrke Statnetts incentiver til
Nettleien i transmisjonsnettet ventes å øke i de kommende årene som følge av høye investeringer. THEMA har bistått RME med å videreutvikle reguleringsmodellen for Statnett.
Produksjon av e-fuel i Norden trolig mest attraktivt i Norge og
En analyse som rangerer mulig lokalisering av produksjon av e-fuel i Norden framhever betydningen av lave kraftpriser, inntekter fra biprodukter og anleggsstørrelse. Særlig på grunn av lave kraftpriser finner vi de 15 best rangerte stedene for produksjon av e-fuel i Norden i Norge og Sverige.
EUs klimaambisjoner øker verdien av det norske CCS-prosjektet
EUs grønne vekststrategi European Green Deal sikter mot netto nullutslipp i 2050. Målet krever dype utslippskutt i sektorer hvor CCS er et aktuelt tiltak. Det øker nytteverdien av etablering av fullskala fangst, transport og lagring av CO2 i Norge.
Flaskehalser, prisområder og kostnader for spesialregulering i Tyskland
I en ny rapport “Redispatch and Countertrade Costs – The Impact of German Bidding Zones”, analyserer vi flaskehalsene i det tyske transmisjonsnettet og diskuterer hvordan disse kan håndteres på en effektiv måte.
THEMA-analyse del av grunnlaget for hybridprosjekter i EUs havvindstrategi
Europakommisjonen havvind strategi innebærer en 25-dobling av EUs havvindkapasiteten til 300 GW i 2050 og utbygging av hybridprosjekter som kombinerer kraftproduksjon med utenlandskabler. For å nå ambisjonene, må markedsdesignet justeres. Kommisjonen ba THEMA vurdere aktuelle løsninger.
CO2-kompensasjon til industrien motvirker trolig karbonlekkasje
Kvoteprisen på CO2-utslipp øker kraftprisen for kraftintensiv industri. CO2-kompensasjon skal motvirke at det fører til karbonlekkasje fra Europa. Vår analyse for KLD finner det sannsynlig at ordningen har motvirket karbonlekkasje fra norsk industri.
Ny rapport: Prognoser for kraftpris i Baltikum og Polen
Kraftsektorene i Baltikum og Polen omstilles, og utviklingen påvirker det nordiske markedet. Vår nye prognose for kraftpris i Baltikum og Polen beskriver omstillingen med utgangspunkt i tre scenarioer for teknologiutvikling og klima- og energipolitikk.
Transport21s strategi for transportforskning lansert
Transport21 anbefaler økt forskningsinnsats knyttet til nullvisjonen, bevegelsesfrihet og verdiskaping og konkurransekraft.
Ny Statnett-rapport: Roller i balansemarkedene og vilkår for aggregerte bud
I lys av ny regulering fra EU har Statnett behov for å vurdere sine markeds-løsninger og vilkår i balansemarkedene. I den forbindelse har THEMA bistått Statnett i et prosjekt for å klargjøre roller i balansemarkedene og vilkår for aggregerte bud.
Næringsutvikling knyttet til morgendagens transporter
Investeringene og omstillingene i transportsektoren representerer store muligheter for norske bedrifter. Norsk satsing på samferdsel kan innrettes på en måte som stimulerer eksportrettet næringsutvikling basert på norske fortrinn.