Typiske utfordringer knyttet til arbeidsprosesser, kultur, og kommunikasjonNettselskapene deler et felles ansvar, de løser grunnleggende sett samme oppgaver og de er underlagt samme regulatoriske rammer.
Allikevel er det betydelige forskjeller i hvordan nettselskapene har valgt å løse de ulike oppgavene: …forskjeller i organisering, ansvarsdeling, bemanning og driftsmodell, arbeidsprosesser, mv. Selv om selskapene varier med hensyn til størrelse og geografi, er dette ikke tilstrekkelig til å forklare alle forskjellene – altså et godt utgangspunkt for læring og erfaringsdeling!
Seminaret samlet ledere fra noen av Norges mest effektive nettselskaper for å diskutere dette, og det var innledninger fra:
- Frode Eggestad, Klive
- Vebjørn Haugen, Fjellnett
- Vidar Kristoffersen, Norgesnett
- Finn Paulsen, Vissi
- Torbjørn Åsbakk, Vestall
Ståle Johansen, Partner i THEMA var fasilitator.

Alle selskapene delte åpent sine erfaringer rundt organisering og drift. Noen tema gikk igjen i presentasjonene fra flere av selskapene:
Kultur: det å bygge en positiv, nøktern kultur med en følelse av tilhørighet er viktig for å opprettholde en motivert og engasjert arbeidsstyrke som er i stand til å håndtere bransjens utfordringer og muligheter på en effektiv måte.
Lederutvikling: det var bred enighet om behovet og nytten som kommer fra å investere i ledertrening for å bygge kompetente og effektive ledere som kan håndtere stadig skiftende utfordringer i bransjen.
Prosessarbeid: gode arbeidsprosesser er avgjørende for å sikre sømløse grensesnitt og best mulig flyt i virksomheten. Dette stimulerer til en ønsket kultur og bidrar til økt effektivitet.
Digitalisering: å utnytte nye digitale verktøy (som for eksempel Elbits) og utnytte systemene gjennom systemintegrasjoner, dataflyt, og digitale verktøy for risiko- og ressursstyring er avgjørende for å effektiv drift.
Kompetanse: å få tak tilstrekkelig kompetanse er en sentral utfordring fremover. Noen sender sine ansatte på skole for å styrke kompetansen, mens andre setter søkelys på rekruttering gjennom målrettede kampanjer. Samtidig vektlegger å ha en variert sammensetning av menneske. Dette inkluderer eks. ingeniører med lang erfaring innen nettoperasjoner, samt personer med ulike fagbakgrunner som kan tilføre nye perspektiver.
Anskaffelser og utbygging: nettselskapene står overfor valget mellom å utføre oppgaver internt eller outsourcing av tjenester. Begge tilnærminger kan være vellykkede, avhengig av situasjonen. Noen selskap har funnet det mer kostnadseffektivt å utføre arbeidet internt, for eksempel innen skogrydding og bygging av transformatorstasjoner.
Det ble en dag med mange interessante diskusjoner, og samhandling på tvers av nettselskapene. Vi tror at det å samle eksperter for å dele kunnskap og erfaringer er viktig for å videreutvikle egen organisering og bedre drift. Vi ser frem til fremtidige arrangementer som vil fortsette å fremme kunnskap og samarbeid innen energibransjen i Norge.